top of page

Zivju eļļa jeb Omega 3 un Omega 9 nepiesātinātās taukskābes: kā izvēlēties un kāpēc lietot?


dabīga zivju eļļa kapsulās, omega 3, omega 9, lasis, garneles

Par zivju eļļas nepieciešamību uzturā ir dzirdējis ikviens, ne visi to ņem vērā un iespējams tikai retais zina atšķirību starp kvalitatīvu un nekvalitatīvu zivju eļļu.



Šīs vielas iespējams uzņemt, uzturā lietojot treknās zivis - makreles, lasi, siļķi vai pat austeres -, tomēr ne visiem zivis garšo, ir pieejamas vai izdodas uzņemt pietiekamā apjomā. Uztura bagātinātāja saturā jābūt tādām vērtīgām uzturvielām kā E vitamīns, Omega-3 un D vitamīns, tomēr ne visi veikalā atrodamie produkti ir vienlīdz vērtīgi un nepieciešami.


Omega-3 ir polinepiesātinātā taukskābe, kuru organisms pats saražot nevar. Ir ieteicams nedēļā uzņemt vismaz 2 porcijas šo taukskābju jeb aptuveni 250-500 mg dienā.

EPS (eikozapentaēnskābe) un DHS (dokozaheksaēnskābe) ir vissvarīgākās un visvairāk izpētītās omega-3 taukskābes. EPS ir kā organisma šūnu būvmateriāls - sevišķi smadzeņu un sirds šūnām. DHS ir ļoti svarīga redzei un acu veselībai. Šiem saīsinājumiem nepieciešams pievērst uzmanību, iegādājoties uztura bagatinātāju.


Pozitīvās zivju eļļas īpašības ir grūti uzskaitīt īsā aprakstā, tomēr katrai vecuma grupai ir kāda organisma funkcija, kuru šī taukskābe spēj nodrošināt vai uzlabot.


Jau embrija stadijā, smadzeņu attīstībai un augšanai šīs taukskābes ir nepieciešamas. DHA sastāda 40% no smadzeņu taukskābēm un 60% no acs tīklenes. Bērni, kuri grūtniecības laikā saņēmuši pietiekami daudz Omega-3 un augšanas laikā turpina vērtīgās taukskābes uzņemt, spēj attīstīt augstāku intelektu, labākas komunikācijas prasmes un mazāk cieš no uzmanības deficīta un hiperaktivitātes. Arī astmas risks kļūst mazāks starp tiem bērniem un jauniešiem, kuri uzņem zivju eļļu.


Jebkurā citā vecumā zivju eļļa samazina iekaisuma procesu, kas ilgtermiņā var izraisīt sirds slimības un vēzi, kā arī cīnās ar autoimūnām saslimšanām (organisma uzbrukšana savām šūnām), piemēram, pirmā tipa diabētu, sklerozi un artrītu.


Omega 3 var mazināt arī mentālās veselības traucējumus -, piemēram, garastāvokļa maiņas cilvēkiem, kam diagnosticēta šizofrēnija un bipolārie traucējumi. Šīm taukskābēm ir būtiska loma arī atmiņas funkcionēšanai un mentālajai veselībai, kas ar vecumu kļūst sliktāka.

Izpētīts, ka Omega-3 spēcina arī kaulu un locītavu veselību, kā arī palīdz ādai būt mitrinātai, pasargātai no saules staru negatīvās ietekmes, aizkavē novecošanās procesu un aknes izpausmes. Tāpat šīs taukskābes var līdzēt tiem, kuriem diskomfortu rada bezmiegs. Pastāv pētījumi, kas pierāda, ka zivju eļļas uzņemšana ir efektīvāks līdzeklis pret menstruālajām sāpēm nekā ibuprofēns.

dabīga zivju eļļa kapsulās, forever living arctic sea

Kā tad šīs vērtīgās vielas uzņemt? Patiesībā, tas nav tik viegli, kā var šķist.


Aptuveni puse no patērētajām zivīm pasaulē tiek audzētas fermās. Nereti zivis tiek pavairotas izmantojot hormonus vai pat antibiotikas un šādu zivju patēriņš organismam var izrādīties kaitīgs.



Forever Arctic Sea izejvielas tiek iegūtas, nekaitējot ekosistēmai. Šī produkta sastāvā ir rūpīgi aprēķināts omega-3 taukskābju daudzums, lai organisms saņemtu šo vielu tādā pašā daudzumā, kādu tas saņemtu, lietojot uzturā zivis.


Lasiet vairāk par Forever Arctic Sea zivju eļļas pozitīvajām īpašām un priekšrocībām, lietojiet to, un sirds būs pateicīga!

alvejas lauki.webp
bottom of page