top of page

Probiotiķi jeb labvēlīgās baktērijas: vesela zarnu trakta flora un normāla gremošanas trakta darbība


vēdersāpes, kuņģa problēmas, zarnu trakta problēmas

Baktērijas – cilvēka organismā esošie dzīvie mikroorganismi, kuriem ir liela nozīme mūsu veselībai. Tās tiek dalītas labajās un sliktajās. Labās baktērijas sauc par probiotiķiem.


Mūsu zarnu traktā mikroflora darbojas kā aizsargbarjera pret svešiem organismiem, bet, ja to viengabalainība tiek savainota sasprindzinājuma, slimības, antibiotiku, citu zāļu lietošanas vai diētu dēļ, baktērijas, kas izraisa slimību, ātri sāk vairoties.


Tā rezultatā tiek traucēta zarnu trakta darbība, rodas alerģijas, samazinās pretestība slimībām.


Savukārt, ja probiotiķi (dzīvie organismi) tiek uzņemti pietiekamā daudzumā, tie atjauno dabisko līdzsvaru, kā rezultātā rodas būtiski veselības ieguvumi:


  • stiprināta zarnu mikroflora un atbalstītas aknu funkcijas;

  • samazināts diskomforts gremošanas traktā, piemēram, pūšanās un meteorisms (pārmērīgu gāzu uzkrāšanās zarnās);

  • ietekmēti garīgās veselības traucējumu simptomi, piemēram, depresija, trauksme, stress un atmiņa;

  • samazināts holesterīna līmenis asinīs un pazemināts asinsspiediens, uzlabojot kopējo sirdsdarbību;

  • veicināta ķermeņa masas samazināšana, palīdzot sasniegt uztura mērķus;

  • uzlabota imūnā sistēma, aizsargājot organismu pret nevēlamiem mikroorganismiem - infekcijām, baktērijām, sēnītēm un vīrusiem;

  • nodrošināts pareizs skābes līmenis zarnu traktā;

  • aktivizēta B grupas vitamīnu produkcija.


Arvien vairāk pētījumu liecina, ka baktēriju līdzsvars vai disbalanss gremošanas sistēmā ir saistīts ar kopējo veselību un slimībām.

Probiotiķus rekomendē lietot 1–2 reizes gadā imūnās sistēmas stiprināšanai, uzturvielu asimilācijas uzlabošanai, gremošanas veicināšanai, alerģiju un citu slimību profilaksei, kā arī dažādām veselības problēmām:

  • akūtas vieglas formas caurejas gadījumā;

  • ar antibiotiku lietošanu saistītas caurejas profilaksei;

  • zarnu sindroma gadījumā;

  • funkcionālu aizcietējumu novēršanai;

  • var palīdzēt mazināt zarnu trakta iekaisumu, kā čūlaina kolīta un enterīta, radītos simptomus;

  • laktozes nepanesībai.


Ļoti svarīgi ir ar probiotiķiem papildināt augošu bērnu zarnu traktu, jo tas var atstāt pozitīvu ietekmi visas turpmākās dzīves veselībā, samazinot alerģiju, piemēram, ekzēmas, saslimšanas risku un izraisītās sekas (iekaisums, sausums, nieze un apsārtums uz ādas virsmas), kā arī elpceļu infekciju profilaksei.


Probiotikas palielina triptofāna līmeni - aminoskābi, kas ir iesaistīta serotonīna ražošanā -, kas savukārt veicina mūsu izturību pret garastāvokļa svārstībām, tāpēc zarnu trakts tiek dēvēts arī par otrajām smadzenēm.


Probiotiķi gan bērniem, gan pieaugušajiem

Probiotiķi ir īpaši jūtīgi apkārtējai videi, tāpēc Forever Living šī uztura bagātinātāja ražošanai ir izmantojusi īpašu patentētu kapsulu tehnoloģiju, kas palīdz aizsargāt probiotiķu īpašības un garantē, ka sešu vērtīgo baktēriju kombinācija izplatīsies pa visu organismu tikai tad, kad kapsula sasniegs lokzarnu.


Forever Active Pro-B labvēlīgās baktērijas rekomendē lietot kopā ar alvejas sulu, jo alveja veicina probiotiķu augšanu un rada ideālus apstākļus tiem iedarboties, palīdzot gremošanas traktam darboties pēc iespējas efektīgāk, tādejādi nodrošinot organisma spēju uzņemt visas vajadzīgās vielas no uzturā lietojamiem produktiem. Taču, lai atjaunotu vai saglabātu zarnu mikrofloru, probiotiskās baktērijas jāuzņem papildus.


Vesela zarnu trakta flora un normāla gremošanas trakta darbība ir labas pašsajūtas pamats, taču lieliska pašsajūta - veselīgas dzīves laimes atslēga. Parūpējies par savu labsajūtu!

alvejas lauki.webp
bottom of page