top of page

Kalcijs - vai man tas jāuzņem papildus? Šis raksts Tev liks to saprast!


Cilvēka skelets nepārtraukti mainās – īpaši pusaudžu gados, kad kauli īsā periodā var izstiepties pat desmit centimetrus, un vecumdienās, kad kau­lu ma­sa pa­kā­pe­nis­ki sama­zi­nās, līdz zu­dums kļūst tik liels, ka var no­vest pie os­te­opo­ro­zes - sistemātiska skeleta saslimšana, ko raksturo zema kaulu masa un kaulaudu bojājumi.

Kaulu skeletam ir vairākas svarīgas funkcijas, kā balsta, kustības un kalcija rezervju uzkrāšana, tāpēc cilvēkam gan augšanas, gan jau novecošanas procesā, viens no svarīgākajiem kaulu skeleta veselības stūrakmeņiem ir kalcijs.


Kas ir kalcijs?


Kalcijs ir viena no nozīmīgākajām cilvēka organismā atrodamajām minerālvielām. Lielākā daļa kalcija daudzuma ir kaulos un zobos – aptuveni 99%. Tas palīdz kauliem un zobiem būt stipriem, atstāj ietekmi uz matiem, nagiem un sejas ādu, veicina organisma imunitāti. Tas ir atbildīgs par asins sarecēšanu, nervu šūnu darbību, muskuļu un asinsvadu saraušanos, kā arī stabilu hormonu līmeni.


Tā kā organisms pats šo vielu sintezēt nespēj, ir svarīgi dabiskos kalcija krājumus papildināt, regulāri uzņemot tos ar pārtiku. Tas atrodams daudzu produktu sastāvā, tomēr visbiežāk ēšanas paradumi nenodrošina pilnvērtīgu kalcija dienas devu.


Kalcijs pārtikas produktos

No pārtikas produktiem organismā uzsūcas tikai aptuveni 40% kalcija, tāpēc svarīgi to uzņemt arī ar uztura bagātinātājiem. Ja tas netiek darīts, organisms sāk kalciju iegūt no skeleta, tādējādi kauli kļūst trausli, palielinās lūzumu risks un var rasties dažādas kaulu slimības.

Kalcija trūkums organismā


Par kalcija trūkumu organismā var liecināt dažādi simptomi – bieža nagu šķelšanās, regulāri kaulu lūzumi, trausli, nelīdzeni, bieži sāpoši zobi, krampji, muguras vai gūžu sāpes, spēcīgas galvassāpes, paātrināta sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, bezmiegs, nervu vai muskuļu raustīšanās, nervozitāte, nemiers, uzbudinātība, kā arī sievietēm – sāpīgas vai ieilgušas mēnešreizes ar pastiprinātu asiņošanu.

Ieteicamā profilaktiskā kalcija dienas deva ir 800 mg. Divas kalcija tabletes no rīta un divas vakarā – tas ir vienkāršs veids, kā nodrošināt organismu ar nepieciešamo kalcija daudzumu, lai kauli būti stipri un veseli, jo viena tablete satur 200 mg kalcija.


D vitamīns un kalcijs


Forever Calcium sastāvā ir ne tikai labi sabalansēti kalcija, magnija, bet ir arī cinka, mangāna, vara, vitamīna C un D. Tā ir sinerģiska formula - kā tandēms. Kalcijs labi uzsūcas tikai tādā gadījumā, ja organismā ir pietiekams D vitamīna līmenis, kam ir tikpat liela nozīme kā kalcijam – ja šis vitamīns būs labā līmenī, arī kalcijs organismā nonāks pietiekami un ilgāk atradīsies asinsrites sistēmā. Forever Calcium sastāvā ir profilaktiski ieteicamā D vitamīna dienas deva.


Ir pierādīts, ka organismam vajadzīgais kalcija daudzums novērš ne tikai kaulu blīvuma samazināšanos, bet uzlabo un veicina arī citas organismam būtiskās funkcijas:

  • samazina osteoporozes risku;

  • veicina kaulaudu augšanu un normalizē kaulu remodelāciju, palielinot kaulu stiprumu;

  • veicina šūnu kustības aktivitāti un regulē uzbudināmības procesu, kā arī hormonu sekrēciju;

  • saglabā spējīgu balsta un kustību aparātu, samazinot kritienu un lūzumu risku;

  • veicina pareizu muskuļu, nagu, ādas, zobu darbību;

  • Veicina dzelzs uzsūkšanos un palīdz uzturēt normālu koagulāciju – asins recēšanu;

  • relaksē un palielina muskuļu spēku (arī sirds muskulatūras) un neiromuskulāro koordināciju;

  • kontrolē impulsu virzīšanu uz nerviem;

  • labvēlīgi ietekmē un mazina sievietes pirmsmenstruālā sindroma norisi;

  • mazina kopējo kuņģa un zarnu trakta iespējamo ļaundabīgo audzēju attīstības risku;

  • regulē pH līmeni organismā un ­daudzus citus neredzamus procesus.


Papildus kalciju uzturā pavisam noteikti vajadzētu lietot, ja ir laktozes nepanesība vai kādas iekšķīgas kuņģa un zarnu trakta kaites, kuru dēļ ieteikts nelietot uzturā piena produktus un kad ir traucēta uzturvielu uzsūkšanās, arī veģetāriešiem un vegāniem. Pētījumu dati liecina, ka puse sieviešu dienā neuzņem rekomendējamo kalcija devu, tāpēc īpaši svarīgi to papildus uzņemt sievietēm grūtniecības un zīdīšanas periodā un arī atkārtotas grūtniecības laikā, kad īsā laika periodā tiek izsmeltas kalcija rezerves, mazinot priekšlaicīgu dzemdību iespējamības risku. Tāpat kalciju svarīgi uzņemt, ja regulāri lieto alkoholu un hroniski smēķē, kas būtiski samazina kalcija uzsūkšanos.


Šokējošs ir fakts, ka miljoniem cilvēku visā pasaulē slimo ar osteoporozi un vēl vairāk ir tādu, kuru kaulu blīvums ir samazināts un kuri riskē saslimt šo slimību, jo palielināt kalcija krātuves un uzlabot kaulu veselību cilvēka organisms spēj tikai līdz atpuveni 35 gadu vecumam, savukārt pēc tam to rezerves tikai samazinās un samazinās – līdz pat 60%.


Svarīgi ir izprast kalcija, citu minerālvielu un vitamīnu nozīmi dažādos dzīves posmos, uzņemt tos papildus atbilstoši vecumam un dzīves ritmam, papildinot vai uzturot to daudzumu organismā.


Forever Living zinātnieki ir radījuši vairākus unikālus un iedarbīgus produktus, ko uzņemot papildus uzturā atbilstoši vajadzībām, veicinās kaulu un locītavu sistēmas veselību.

Lietodami Forever Calcium, varēsiet pārliecināties par to, ka esat izvēlējušies augstākās kvalitātes barības vielas, kas rūpējas par Jūsu veselību, pierādot kalcija nozīmīgumu dažādu slimību, nevēlamu notikumu, lūzumu profilaksē.


Lasiet vairāk un meklējiet pārējos produktus sadaļā par kaulu un locītavu sistēmu, lai uzzinātu, kā vēl varat palīdzēt kaulu un locītavu sistēmai, uzlabojot kopējo dzīves kvalitāti!


Konsultācijai par produktiem zvaniet +371 29183591 (9:00-19:00)

alvejas lauki.webp
bottom of page