top of page

Fluora ietekme uz veselību. Tīrīt zobus ar to ir bīstami un kaitīgi. Patiesība vai mīts?


alvejas zobu pasta, alvejas zobu gēls, forever bright

Fluors zobu pastā


Bieži vien pēc zobārsta apmeklējuma pacienti steidz uz aptieku, lai iegādātos zobupastu ar fluoru tās saturā. Fluors ir efektīvs līdzeklis pret zobu kariesu (viens no biežāk sastopamajiem zobu bojājumu veidiem), tomēr vai zobārsts pastāsta arī par šīs vielas negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību?


Fluors ir dabā sastopams ķīmisks elements, kas mazos daudzumos atrodams ūdenī, gaisā, augos un dzīvniekos. Tā rezultātā cilvēks fluoram ir pakļauts caur ēdienu, dzeramo ūdeni un gaisu, ko ieelpo.


Kā zināms, mazos daudzumos tas var būt labvēlīgs kauliem un zobiem, tomēr, uzņemot to pārāk bieži, var tikt izraisītīta zobu pūšana, osteoporoze, nodarīts ļaunums nierēm, kauliem, nerviem, muskuļiem un reproduktīvajiem orgāniem.


Pārlieku liels daudzums fluora var slikti ietekmēt arī vairogdziedzeri. Tas izjauc hormonu balansu un var novest pie palēninātas vairogdziedzera darbības. Izmaiņas vairogdziedzera hormonu līmenī rezultējas nelīdzsvarotā oksidantu un antioksidantu sistēmā, kas var traucēt atmiņai un spējai mācīties.


Smadzeņu darbībai kaitē arī fluora ietekme uz neironiem. Īpaši bīstama šī viela ir bērniem, jo smadzenes ir attīstības stadijā, bet augsta fluora koncentrācija slikti ietekmē bērna mentālās spējas un smadzeņu attīstību. Tam ir jāpievērš uzmanība, jo bērna spēja nenorīt ar fluoru piesātinātu zobupastu zobu tīrīšanas laikā ir daudz mazāka nekā pieaugušā, tomēr ietekme uz bērna veselību - daudz negatīvāka.

Zinātniski pētījumi vēsta, ka fluors atstāj ietekmi arī uz sieviešu un vīriešu auglīgumu, kas raisa aizvien lielākas bažas zinātnieku aprindās. Fluora iedarbību uz reproduktivitāti saista ar estrogēna (galvenā sieviešu dzimumhormona) līmeņa mazināšanos, testosterona (svarīgākā vīriešu dzimumorgāna) līmeņa mazināšanos un citiem būtiskiem reproduktīvās veselības procesiem. Būtiskākās sekas vīriešu reprodukcijā attiecināmas uz spermatozoīdu struktūras izmaiņām, traucējumiem spermas ražošanā un nestabilas hormonu sistēmas darbību.


Apkopojot šo faktus, var secināt, ka, cīnoties ar vienu problēmu, piemēram, zobu kariesu, nejauši tiek radītas vairākas citas daudz nopietnākas problēmas mūsu veselībai. Jāatceras, ka fluoru uzņemt iespējams ir vairākos veidos, kā arī mazos daudzumos tas kaitīgs nav, tomēr apzināta šīs ķīmiskās vielas uzņemšana ikdienā caur mutes higiēnas līdzekļiem var izrādīties bīstama.


Zobu pasta bez fluora

Forever Living zobu gels - efektīvs zobu tīrīšanas līdzeklis, kura galvenā sastāvdaļa ir alvejas želeja. Lieliski iztīra zobus, piešķir elpai svaigumu, cīnās pret kariesu un baktērijām, nenoārda zobu emalju. Forever zobu gels ir lieliski piemērots asiņojošu smaganu un sīku mutes dobuma brūču profilaktiskai uzturēšanai. Šo produktu var lietot visa ģimene.

alvejas lauki.webp
bottom of page